Conferència de Christophe André sobre la meditació

Fa uns mesos, la Sophie T., una companya de feina que és professora de Física i Química, em va parlar de Christophe André i d’un dels seus llibres, Les états d’âme, mentre conversàvem sobre el projecte “Gestió de les emocions i reeixida de l’alumnat”, que enguany estem començant a desenvolupar al nostre centre educatiu. De seguida vaig cercar informació sobre aquest metge psiquiatre que treballa a la Unitat de Psicoteràpia Cognitiva i del Comportament de l’Hospital Sainte-Anne de París (especialitzada en el tractament i la prevenció dels trastorns emocionals com l’ansietat i la depressió).

A la conferència “Méditer aujourd’hui”, pronunciada el 5 de maig de 2012 al bosc de Vincennes, Christophe André explica com utilitza la meditació per guarir els seus pacients ajudant-los a alliberar-se del sofriment i a assaborir llur existència. A més, afirma que des que els metges del seu servei practiquen la meditació, llur qualitat d’escolta dels pacients ha millorat i fan servir menys medicaments per guarir-los.

I això quina explicació científica té? Doncs bé, sembla que des dels anys 80 s’han fet molts estudis de caire científic sobre les pràctiques meditatives i fins ara el que s’ha descobert, per exemple, és que la resposta immunitària millora i que l’activitat d’un enzima antienvelliment augmenta gràcies a la meditació. També s’ha comprovat que quan un ésser humà la practica tendeix a ser menys autocrític, menys autoagressiu i menys egòlatra. A més, diversos estudis de neuroimatgeria han demostrat que la pràctica de l’atenció plena modifica algunes zones del cervell (sobretot les que es relacionen amb aspectes de tipus sensorial) i també el seu funcionament. Per acabar, s’ha demostrat que quan ens focalitzem massa en nosaltres, especialment en aspectes negatius, el cervell queda menys oxigenat. No és estrany, doncs, que després de fer estudis amb persones que tenen alt risc de recaure en depressions i trastorns d’ansietat s’hagi arribat a la conclusió que la pràctica de la meditació és un bon mètode preventiu, atès que hi ha molts casos documentats que així ho demostren.

A banda d’això, Christophe André parla de les patologies físiques i de l’elevadíssim cost emocional que acostumen a presentar en les persones malaltes, com ara la inseguretat psicològica, la qual influeix alhora en l’evolució de la malaltia. En aquest sentit, recorda com el doctor en biologia molecular Jon Kabat-Zinn ha estat pioner a l’hora de construir un mètode, un autèntic protocol de guariment molt codificat que es basa en l’atenció conscient. Es tracta del MBSR (mindfulness-based stress reduction) i consisteix en vuit sessions en grup de dues hores i mitja en l’espai de dos mesos, amb tasques complementàries basades en l’escolta d’uns CDs i la pràctica dels exercicis que s’hi proposen. André parla de com aquest mètode pretén ensenyar a “no fer res”, és a dir a estar simplement present i atent/a a les emocions i als sentiments, de manera plenament conscient. Jon Kabat-Zinn va tenir la idea de crear grups de meditació amb persones que tenen patologies greus o malalties cròniques i s’ha vist que tant llur qualitat de vida com l’evolució de la malaltia milloren.

Per acabar, el doctor André considera que quanta més gent practiqui la meditació, millor serà per a la societat, atès que opina que té una “virtut transformadora dels grups humans” i un efecte “anti contaminant” a nivell psicològic, puix que la nostra societat pateix diverses carències com ara la manca de calma (estrès…), la manca de continuïtat (freqüència de les interrupcions, demandes, exigències i urgències constants…), la manca de lentitud (presses…), etc. De fet, pensa que és per això que la meditació està de moda, perquè respon a les carències de la nostra societat i perquè és reparadora.

Aquí teniu la conferència sencera. Es diu “Méditer aujourd’hui” i està en francès íntegrament. Si voleu sentir el que he resumit prèviament, podeu escoltar des del minut 56 fins a 1h35.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: